Cautare
Marci
(Trademarks)
Indicatii Geografice
(Geographical Indications)
Indicatii geografice - Cercetare documentara
Indicatii geografice - Inregistrare
Indicatii geografice - Procedura
Indicatii geografice - Certificat
Indicatii geografice - Monitorizare
Indicatii geografice - Reinnoire
Indicatii geografice - Litigii
Indicatii geografice - Legislatie
Inventii
(Patents)
Inventii - Cercetare documentara
Inventii - Intrebari frecvente
Inventii - Brevete pentru protectia noilor soiuri de plante
Desene si Modele
(Industrial Designs)
Desene si Modele - Cercetare documentara
Desene si Modele - Inregistrare
Desene si Modele - Monitorizare
Evaluare
Home
Inventii - Intrebari frecvente
2. De ce trebuie brevetata o inventie?
3.Care sunt avantajele oferite de brevet?
4.Ce drepturi are un titular de brevet?
5.Ce inventii pot beneficia de protectie?
6.Ce inventii nu pot fi brevetate?
7.Cum se acorda un brevet de inventie?
8.Cum poate fi protejata o inventie in strainatate?
O inventie este un produs sau un procedeu care ofera o noua modalitate de a realiza ceva, sau ofera o noua solutie tehnica pentru o problema.
Inventiile sunt protejate prin brevete, care confera drepturi exclusive titularului de brevet.
Solutii tehnice, produse, procedee si metode noi, software aplicat, metode de afaceri, si multe altele - toate pot fi protejate ca inventie inregistrata prin obtinerea brevetului de inventie.
2. De ce trebuie brevetata o inventie?
Drepturi exclusive
Daca cercetarile de marketing arata ca ati putea obtine profit din utilizarea, fabricarea sau vinderea inventiei, este necesar sa obtineti brevetul de inventie pentru a impiedica alte persoane de a fabrica, folosi, vinde sau importa inventia dumneavoastra.
Oricine va putea folosi inventia dumneavoastra
Fara brevet veti putea proteja inventia doar in calitate de secret comercial. Insa acest secret va fi divulgat odata ce inventia va fi publicata sau comercializata si oricine va putea folosi aceasta inventie.
Chiar daca veti mentine secretul, in cazul in care o alta persoana realizeaza aceeasi inventie, ea ar putea obtine un brevet, impiedicandu-va astfel sa exploatati inventia dumneavoastra.
3. Care sunt avantajele oferite de brevet?
Brevetul garanteza titularului protectia inventiei
Protectia prin brevet inseamna ca inventia nu poate fi realizata, utilizata, distribuita sau vanduta fara consimtamantul titularului de brevet.
Protectia prin brevet este acordata pe o perioada de timp limitata, de obicei de 20 de ani de la data inregistrarii cererii de brevet. Odata cu expirarea brevetului inceteaza si protectia, iar inventia intra in domeniul pubic, putand fi exploatata comercial si de alte persoane.
Drepturile care decurg dintr-un brevet de inventie pot fi aparate in mod normal prin introducerea unei actiuni in fata unui tribunal, care in cea mai mare parte a sistemelor, are autoritatea de a face sa inceteze orice incalcare a drepturilor.
4. Ce drepturi are un titular de brevet?
Puterea deciziei
Dreptul la brevet apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi. Daca inventatorul a realizat inventia in cadrul unui contract de munca, proprietarul inventiei poate fi patronul sau institutia angajatoare, care va poseda drepturile la brevet.
Titularul unui brevet are dreptul de a decide cine poate si cine nu poate sa foloseasca inventia brevetata pe durata protectiei. El poate, pe baza unei licente, sa permita tertilor sa utilizeze inventia conform unor conditii convenite de comun acord.
El poate de asemenea, sa vanda dreptul asupra inventiei unui tert care devine in felul acesta titularul brevetului.
Recunoasterea creativitatii si recompense materiale
Brevetele de inventie au o functie stimulatoare caci ele ofera inventatorilor atat recunoasterea creativitatii lor, cat si drepturi materiale pentru inventiile care se aplica industrial.
5. Ce inventii pot beneficia de protectie?
Obiectele inventiei brevetabile
Brevetul de inventie se acorda pentru o inventie din orice domeniu tehnologic care este noua, rezulta dintr-o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare industriala.
Obiectele inventiei brevetabile:
- Produs
- Procedeu
- Metoda
- Aplicare a unui produs sau procedeu
Produs
masini, aparate, scule, dispozitive, mecanisme, organe de masini, agregate, instalatii, circuite, elemente de constructie, mobilier, articole de uz casnic, jucarii, instrumente, calculatoare, programe pentru calculator, baze de date electronice etc.;
substante chimice si biologice, cu exceptia celor care exista in natura si asupra carora nu s-a actionat prin efort creativ;
amestecuri fizice sau fizico-chimice;
microorganisme create sau izolate prin selectie cu efecte mutatorii;
tulpini de cultura celulara de plante si animale.
Procedeu
Activitati care au ca rezultat obtinerea sau modificarea unui produs (inclusiv produsele biologice sau genetice) sau programe pentru calculator ca un mod de transformare si transmitere a semnalului electronic.
Metoda
Activitati care au rezultate de natura calitativa (masurare, analiza, reglare, control etc).
Aplicarea unui produs, procedeu
Aplicarea unui produs sau procedeu conform altei destinatii si in alte conditii. De exemplu, utilizarea pentru prima data a substantei sau a compozitiei si utilizarile lor ulterioare.
6. Ce inventii nu pot fi brevetate?
Exceptii
Fac exceptie de la brevetabilitate urmatoarele inventii:
- descoperirile, teoriile stiintifice si metodele matematice
- semnele conventionale,orarele, regulile, prezentarile de informatii
- descoperirile, teoriile stiintifice si metodele matematice
- semnele conventionale, orarele, regulile, prezentarile de informatii
- metodele de executare a operatiunilor intelectuale
- metodele de organizare si administrare economica
- proiectele si schemele de sistematizare a edificiilor, constructiilor, teritoriilor; realizarile cu caracter estetic (design)
- inventiile pentru care este necesar sa se impiedice exploatarea comerciala pentru protectia ordinii publice sau a moralitatii, inclusiv pentru protectia sanatatii si vietii persoanelor si animalelor ori prezervarea vegetalelor sau pentru a evita aducerea de atingeri grave mediului inconjurator. Aceasta excludere nu va depinde numai de faptul ca exploatarea este interzisa prin alte legi.
7. Cum se acorda un brevet de inventie (patent)?
Depozitul national reglementar
Primul pas in obtinerea unui brevet in Romania consta in depunerea unei cereri de brevet direct la OSIM sau prin intermediul unui consilier in proprietate industriala.
Aceasta cerere contine in general titlul inventiei, precum si indicarea domeniului tehnic caruia ii apartine. Cererea mai trebuie sa contina o descriere a inventiei, care este de obicei insotita de ilustratii - desene, scheme sau grafice. Cererea mai contine si “revendicari" - informatii pe baza carora se poate stabili intinderea protectiei acordate de brevet. Toate aceste documente constituie depozitul national reglementar.
Etapele pana la eliberarea brevetului
Dupa constituirea depozitului national reglementar cererea de brevet de inventie (patent) este supusa urmatoarelor proceduri:
- examinarea formala
- examinarea preliminara
- publicarea cererii
- examinarea in fond
- publicarea hotararii de eliberare a brevetului
- opunerea publica
- eliberarea brevetului
8. Cum poate fi protejata o inventie in strainatate?
Trei modalitati
Deoarece brevetul obtinut in Romania nu ofera protectie decat pe teritoriul Romaniei, pentru a proteja o inventie in strainatate este necesar sa obtineti un brevet in fiecare tara dorita. Sunt posibile urmatoarele cai de protectie a inventiilor in strainatate:
1. Calea nationala
In conformitate cu unul din principiile de baza ale Conventiei de la Paris privind protectia proprietatii industriale, orice solicitant care a depus o cerere de brevet la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci poate inregistra, in termen de 12 luni, o cerere de brevet pentru inventia respectiva in oricare din tarile membre ale Conventiei de la Paris, invocand prioritatea cererii initiale
2. Calea regionala
Pe aceasta cale, in baza unor Conventii si Acorduri regionale, prin depunerea unei cereri la un oficiu receptor poate fi obtinut un brevet regional care este valabil in mai multe tari, de exemplu:
- brevetul european (pe baza conventiei privind eliberarea brevetului european)
- brevetul euroasiatic (pe baza Conventiei euroasiatice privind brevetele)
- brevetul ARIPO (pe baza Acordului referitor la crearea Organizatiei Regionale Africane de Proprietate Industriala)
3. Calea internationala
Pe aceasta cale, in baza Tratatului de Cooperare in domeniul brevetelor (PCT), depunerea la OSIM a unei cereri de protectie, numita cerere internationala, cu indicarea in aceasta cerere a tuturor statelor in care se doreste protectia, produce efectele unei cereri nationale in fiecare stat contractant.
Consilierii nostrii in proprietate industriala sunt profesionistii care pot intocmi cereri de brevet de inventie (patent) si care cunosc perfect procedura de eliberare a brevetelor.
Contactati-ne si noi va vom ajuta sa obtineti toate drepturile.